SEB och Danske Bank är idag dem enda två bankerna som erbjuder ränterabatt på bolån via samarbeten med fackförbunden, så kallade medlemslån. Vi vill med detta inlägg reda ut vad som gäller. Vad är villkoren för lånen? – Och hos vilket fackförbund får man bäst ränterabatt på bolån?

Räntor uppdaterade 2018-04-09

SEB

SEB erbjuder dig som är medlem i ett TCO- eller SACO-förbund 0,50 % ränterabatt på bolån för alla bindningstider. Erbjudandet gäller även eventuella medlånetagare. I tabell nedan ser du dagens bolåneräntor hos SEB för olika bindningstider. Om du är intresserad av en rörlig ränta, det vill säga en 3 månaders ränta, ligger listpriset på 2,04 %. Med en ränterabatt på bolån 0,50 % blir alltså din slutgiltiga bolåneränta 1,54 %. Denna ränta kan jämförs mot SEB:s genomsnittsränta som under november 2017 var 1,53 %.

Danske Bank

Danske Bank erbjuder också ränterabatt på bolån till alla som är medlemmar i ett TCO- eller SACO-förbund. Den ränterabatt på bolån som erbjuds är upp till 0,70 %, beroende på din förmånsnivå hos Danske Bank. Vad är då en förmånsnivå? Danske Bank tillämpar ett eget förmånssystem för alla privatkunder kallat Danske Förmånsprogram, som erbjuder fördelar utifrån affärsvolym. Tanken är att du ska få dem allra bästa erbjudandena ju mer av din privatekonomi du samlar hos Danske Bank. Allt tas i beaktning – pensionssparande, placeringar, sparande och lån. Utifrån dessa fyra kriterier beräknas din förmånsnivå fram.

Nackdelen med bolånet är alltså svårigheten att veta vilken ränterabatt på bolån man kommer erbjudas innan man blivit kund hos Danske Bank. Vår rekommendation är därför att kontakta Danske Bank för att få hjälp att uppskatta din förmånsnivå, om du är intresserad av att byta bank bara för att kunna sänka din bolåneränta.

Ränterabatten blir däremot bara maximalt 0,30 % om du vill binda ditt lån på 3 år – med bolånet Bolån Fast 3 år, enligt tabell nedan som sammanfattar alla möjliga ränterabatter. Ett bolån som inte ingår i erbjudandet är Bolån Online som i dagsläget har ett listpris på 1,58 %.

Slutsats

Danske Bank erbjuder bäst ränterabatt på bolån för alla som är fackligt anslutna till ett TCO- eller SACO-förbund, med en ränterabatt på 0,70 %. Med dagens listpris blir din ränta 1,34 % för ett rörligt bolån. För att få bästa ränterabatten måste du dock ha uppnått den högsta förmånsnivån hos Danske Bank. SEB erbjuder en lägre ränterabatt på bolån, 0,50 % för alla bindningstider. Fördelen med ränterabatten hos SEB är att den gäller för alla kunder och för alla bindningstider. 

Är du istället intresserad av ett privatlån, billån eller båtlån? Se i så fall vår kompletta sammanställning av medlemslån.

Är du osäker vilken centralorganisation ditt fackförbund tillhör? I listan nedan ser du alla fackförbund som tillhör TCO respektive SACO. Är du inte medlem i ett fackförbund? Gå i så fall till vår jämförelse av fackförbund för att hitta rätt fackförbund utifrån ditt yrke.

TCO-förbund

Finansförbundet

FTF – Facket för försäkring och finans

Försvarsförbundet

Journalistförbundet

Lärarförbundet

Polisförbundet

ST

Sveriges Läkarförbund

Symf

Teaterförbundet

TULL-KUST

Unionen

Vision

Vårdförbundet

SACO-förbund

Akademikerförbundet SSR

Civilekonomerna

Fysioterapeuterna

Jusek

Kyrkans Akademikerförbund

Lärarnas Riksförbund

Naturvetarna

Officersförbundet

Reservofficierarna

Sacoförbundet Trafik & Järnväg

Sjöbefälsföreningen

SRAT

SULF

Sveriges Arbetsterapeuter

Sveriges Arkitekter

Sveriges Farmaceuter

Sveriges Ingenjörer

Sveriges Läkarförbund

Sveriges Psykologförbund

Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Veterinärförbund