Jämför och hitta bästa fackförbundet
Jämför och hitta bästa fackförbundet
Jämför fackförbund och hitta det bästa 2022 med vår sammanställning av Sveriges största fackförbund som tillsammans har över två miljoner medlemmar. Vi har jämfört allt från medlemskostnader till medlemsförmåner och inkomstförsäkringar. Med vår jämförelse blir det enkelt att hitta det bästa fackförbundet utifrån ditt yrke.

Bästa fackförbundet [augusti 2022]
- Det populäraste fackförbundet i Sverige inom privat sektor är Unionen. Vanliga yrken bland medlemmar är ekonom, ingenjör säljare, IT-konsult och chef.
- Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Få upp till 80 % av din lön vid arbetslöshet för inkomster upp till 60 000 kr per månad.
- Inför lönesamtal får du tillgång till lönestatistik och lönecoachning. Du har även möjligheten att få kostnadsfri juridisk hjälp.

Fackförbundet för dig som är
- Tjänsteman inom privat sektor
- Egenföretagare
- Chef
- Student
Vanliga yrken bland medlemmar
- Ingenjör
- Projektledare
- Ekonom
- IT-konsult
- Administratör
- Tekniker
- Chef
- Säljare
Som medlem i Unionen får du styrkan av över 700 000 medlemmar i ryggen – oavsett om du har jobb, söker nytt jobb, startar eget, är chef eller börjar studera. Med ett medlemskap i Unionen får du ekonomisk trygghet, chansen att vara med och påverka och förbättra dina möjligheter att utvecklas i yrkeslivet.
Genom ditt medlemsskap kan du vara med och påverka villkoren i kollektivavtalen. Det är tack vare kollektivavtal som du får förmåner som löneökning varje år, övertidsersättning och tjäntepension. Som medlem gör du Unionen starkare i förhandlingarna för bättre löner och villkor med arbetsgivarna.
Skulle du klara dig på ersättningen från a-kassan om du blir arbetslös, det vill säga maximalt omkring 14 500 kronor efter skatt? Alla medlemmar får tillgång till Unionens inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från a-kassan den dag du blir arbetslös. Tack vare försäkringen får du upp till 80 % av din lön under 150 ersättningsdagar, på inkomster upp till 60 000 kronor per månad. Du har även möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring om du är intresserad av att utöka antalet ersättningsdagar till 200 stycken. För att få ut ersättning från inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i en valfri a-kassa.
Medlemmar (2021)
Inkomstförsäkring
Skulle du klara dig på bara a-kassa om du blir arbetlös? Som medlem i Unionen får du tillsammans med a-kassa upp till 80 % av lönen på inkomster upp till 60 000 kr per månad under 150 ersättningsdagar.
Råd och stöd
Rabatter och erbjudanden
Med unionens medlemsförsäkringar kan du försäkra dig själv, ditt hem eller din bil till förmånliga villkor tack vare Unionens smarbete med Förenade Liv och If. Unionen har även förhandlat fram andra medlemsrabatter på allt från resor till utbildningar.
Hjälp vid förhandlingar
CV-granskning
Råd inför löneförhandling
Sänk din bolåneränta
Som medlem i Unionen kan du ansöka om ett förmånligt bolån hos SEB eller Danske Bank.
Medlemslån och medlemsbillån
Planerar du att köpa bil? Eller kanske en båt? Unionen har förhandlat fram riktigt förmånliga medlemslån hos både SEB och Danske Bank.
Medlemsavgift
Anställd eller Chef
Månadslön: 25 001 - 35 000 kr- Medlemsavgiften varierar utifrån din lön. Avgiften på 225 kronor per månad gäller för dig som tjänar 25 001 – 35 000 kronor före skatt i månadslön.
- Beräkna din avgift med Unionens verktyg.
- Medlemsskap för a-kassa ingår inte. Du kan förslagsvis gå med i Unionens a-kassa till en kostnad av 112 kronor per månad.
Student
- Som student betalar du en engångsavgift som gäller hela din studietid. Detta gäller för dig som studerar på högskola eller universitet och inte tidigare har varit yrkesverksam medlem i Unionen.
- När du väl börjar arbeta betalar du endast 100 kr för ditt första år som yrkesverksam, vilket normalt sett kostar ca 2 700 kronor.
- Är du idag yrkesverksam medlem i Unionen men funderar på att börja studera? Då sänks din avgift till 50 kronor per månad samtidigt som du behåller alla förmåner.
Egenföretagare
- Medlemsskapets avgifter är uppdelat enligt en Förbundsavgift på 125 kronor per månad som betalas av dig personligen samt en Serviceavgift på 250 kronor per månad exkl. moms som betalas av ditt företag.
- Medlemskap för a-kassa ingår inte. Du kan förslagsvis gå med i Unionens a-kassa till en kostnad av 112 kronor per månad.
- Är du ny medlem och har haft ditt företag i mer än 12 månader? Då bjuder Unionen på de första tre månaderna.
- Unionen erbjuder även extra förmånliga rabatter för dig som är ny medlem och som precis har startat ditt företag, för dig som tidigre varit medlen som student och för dig som har starta-eget bidrag. Läs mer om dessa rabatter.

Fackförbundet för dig som är
-
Chef
-
Student – med ambitionen att bli chef
Vanliga yrken bland medlemmar
- Chefsbefattningar inom alla typer av brancher
Fackförbundet arbetar för att göra chefer tryggare och mer framgångsrika i sitt ledarskap. Ledarna arbetar även för att föra chefers talan i samhällsdebatten och för att synliggöra ledarskapets värde.
Som medlem i Ledarna får du tillgång till en riktigt förmånlig inkomstförsäkring som täcker 80 % av din tidigare lön upp till 80 000 kronor, under totalt 150 ersättningsdagar. Du har även möjligheten att teckna Ledarnas tilläggsförsäkring som ger dig 80 % av din tidigare lön upp till 120 000 kronor, under totalt 250 ersättningsdagar. För att inkomstförsäkringen ska gälla behöver du även vara medlem i en valfri a-kassa.
Medlemmar (2021)
Inkomstförsäkring
Chefsrådgivning och coachning
Kurser och seminarier
Medlemstidningen Chef
Chefslönestatistik
Förhandlingstöd
Rabatter och erbjudanden
Förmånliga lån
Medlemsavgift
Chef
- Avgiften varierar utifrån din bransch. Kostnadsintervallet är 330 – 406 kronor.
Student
- Om du pluggar på univsitet eller högskola får du tillgång till dem viktigaste medlemsförmånerna för endast 100 kr per år.

Fackförbundet för dig som är
- Anställd inom kommun, landsting, kooperativ, kyrka, naturbruksområdet, privat eller kommunalt bolag.
- Gymnasiestuderande (För elever som går Vård- och omsorg, Barn- och fritid eller Naturbruksprogrammet).
Vanliga yrken bland medlemmar
-
Funktionshinder
-
Förskola och skola
-
Hushållsnära tjänster
-
Grön sektor
-
Hälso- och sjukvård
-
Kök- och restaurang
-
Räddningstjänst
-
Teknik, fastighet och underhåll
-
Teknik, park och anläggning
-
Trafik
-
Trossamfund
-
Äldreomsorg
Kommunal arbetar just nu bland annat med tryggare anställningsformer för sina medlemmar, då Kommunal vill bryta trenden av ökande visstidsanställningar i branschen. Visstidsanställningar leder till sämre arbetsvillkor, lägre lön och mindre trygghet. En annan viktig fråga Kommunal är jämnställdhetsfrågan – då man vill bryta orättvisan med att en man tjänar i genomsnitt 4 500 kr mer än en kvinna varje månad.
En inkomstförsäkring ingår till alla som är medlemmar i Kommunal. Inkomstförsäkringen ersätter upp till 80 % av din lön under 100 ersättningsdagar.
Då a-kassa inte ingår i medlemsavgiften rekommenderar Kommunal att du blir medlem i Kommunals egna a-kassa. Kommunals a-kassa kostar 102 kronor per månad om du även är medlem i fackförbundet Kommunal.
Medlemmar (2015)
Försäkringar
Som medlem ingår följande försäkringar från Folksam: hemförsäkring, olycksfallförsäkring, inkomstförsäkring (upp till 80 % ersättning under 100 ersättningsdagar), livförsäkring och barngrupplivförsäkring.
Förhandlingshjälp
Facklig rådgivning
Yrkesutveckling
Kommunalarbetaren - din medlemstidning
Rabatter och erbjudanden
Kommunal har förhandlat fram rabatter på allt från restor till hemelektronik.
Medlemsavgift
Anställd
Beräkningsexempel - Månadslön 25 000 kr- Denna månadsavgift förutsätter att din månadslön är 25 000 kr. Avgiften varierar utifrån din lön, beräkna din avgift med Kommunals verktyg.
- Medlemsavgift till a-kassa ingår inte utan separat medlemsskap måste tecknas med Kommunals a-kassa. Månadsavgiften är 102 kr om du även är medlem i facket, annars är månadsavgiften 105 kr.
Gymnasiestuderande
- Om du pluggar Barn- och fritid, Vård- och omsorg eller Naturbruk får du tillgång till alla medlemsförmåner helt utan kostnad.

Fackförbundet för dig som är
-
Anställd inom industrin
-
Gymnasiestudernade
Vanliga yrken bland medlemmar
-
Verkstadsindustrin
-
Läkemdelsindustrin
-
Plastindustrin
-
Byggnadsämnesindustrin
-
Stålindustrin
-
Kemiindustrin
IF Metall menar att alla arbetare bör gå samman för att kunna ställa krav på högre lön och bättre villkor. Anledningen är att det ofta är en konflikt mellan löntagarens och arbetsgivarens intressen. Ska produktionens vinst gå direkt till arbetsgivaren eller ska den istället delas ut till de anställda genom högre lön och bättre villkor? Genom att gå samman i ett fackförbund bidrar antalet medlemmar till en styrka som kan användas till att förbättra villkoren hos alla anställda.
Medlemskap till IF Metalls a-kassa ingår inte i medlemsskapet till fackförbundet och är därmed något du måste ansöka om separat. IF Metall rekommenderar att du går med i IF Metalls a-kassa som kostar 106 kr per månad om du även är medlem i fackförbundet.
Som medlem i IF Metall ingår inte någon inkomstförsäkring. Om du är intresserad av att få upp till 80 % av din lön under 300 ersättningsdagar vid arbetslöshet, se vår sammanställning av privata inkomstförsäkringar.
Medlemmar (2017)
Arbetsplatser (2017)
Medlemsförsäkringar
Hjälp vid förhandlingar
Ersättning vid arbetslöshet
Medlemslån
Rabatter och erbjudanden
IF Metall har förhandlat fram rabatter på allt från restor, friskvård, teater till hemelektronik.
Medlemsavgift
Anställd
Beräkningsexempel - Månadslön 27 000 kr- Månadsavgiften grundar sig på din lön. Beräkna din månadsavgift med IF Metalls verktyg.
- Avgift för a-kassa är inte inkluderad i månadsavgiften. Avgiften för IF Metalls a-kassa är 106 kr per månad om du är medlem i facket och 116 kr per månad om du endast vill vara med i a-kassan.
- Om du blir sjuk eller arbetslös sänks månadsavgiften till 208 kr per månad.
Är du pensionär? Då betalar du endast 252 kr per år.
Gymnasiestuderande
- Om du är under 20 år och studerar på gymnasiet är ditt medlemsskap helt gratis.

Fackförbundet för dig som är
- Privat anställd inom handeln
- Gymnasiestuderande inom Handels- och administrationprogram eller Hantverksprogram alternativt likvärdig yrkesutbildning
Vanliga yrken bland medlemmar
-
Butiksanställd
-
Lagerarbetare
-
Frisör
-
Florist
Om det uppstår problem på ditt jobb hjälper Handels till med juridiskt stöd. Handels håller även koll på vad som gäller på just ditt jobb och svarar på dina frågor om allt från anställningsvillkor, arbetsmiljö och rättigheter till löner. Handels arbetar även för att alla i branschen ska få tillgång till kollektivavtal. Kollektivavtalet ställer krav på bland annat lägsta lön som kan betalas ut, vilken ersättning som gäller vid arbete under obekväm tid och när du har rätt till betald ledighet.
Handels har en egen a-kassa som inte ingå i medlemsskapet, det gäller därmed att ansöka om detta medlemskap separat. Handels a-kassa är en av flera a-kassor som har ett nära samarbete med den fackliga organisationen, juridiskt sett är den dock helt fristående. Det är ett krav att vara medlem i Handels a-kassa för att få tillgång till Handels Inkomstförsäkring som ger dig ersättning upp till 80 % av din lön de första hundra dagarna som arbetslös.
Medlemmar (2017)
Medlemsförmåner
Billig semester
Som medlem i Handels får du rabatterade priser på ett flertal resmål, bland annat när du hyr stuga i Sälen. Om du bokar din resa med Apollo får du alltid 800 kronor i rabatt.
Utbildning
Försäkringar
Inkomstförsäkring
Handelskortet
Lån till förmånlig ränta
Medlemsavgift
Anställd
- Tjänar du mindre än 9 999 kr per månad blir din månadsavgift 130 kr. Månadsavgiften om du tjänar mer än 9 999 kr per månad framgår inte tydligt på Handels hemsida.
- Avgiften är exkl. A-kassa. Du kan förslagvis gå med i Handels a-kassa till en kostnad av 132 kronor per månad.
Gymnasiestuderande
- Elevmedlem helt utan kostnad om du läser handels- eller hantverksprogram på gymnasiet alternativt liknande utbildning inriktad mot Handels branscher.

Fackförbundet för dig som är
- Anställd inom utbildningssystemet
Vanliga yrken bland medlemmar
-
Fritidspedagoger
-
Grundskolelärare
-
Gymnasielärare
-
Högskolelärare
-
Skolledare
-
Studie- och yrkesvägledare
Sveriges största organisation för lärare – Lärarförbundet, har över 230 000 medlemmar från skolans alla delar. Medlemmarnas yrken är allt från lärare och skolledare till studie- och yrkesvägledare. Förbundet är politiskt oberoende.
Lärarförbundet verkar genom hela det svenska utbildningssystemet och är med och påverkar hur skolan ska utvecklas. Storleken på 230 000 medlemmar medför att Lärarförbundet har resurser att vara aktiva i hela landet. Lärarförbundet arbetar även internationellt för att alla lärare ska få möjligheten att gå samman i fackliga organisationerna och för att alla ska ha rätt till utbildning.
Lärarförbundet menar att det är en sjävklarhet att alla lärarkategorier ska vara medlemmar i ett och samma förbund, då både skolledare och lärare har samma gemensamma ugångspunkt i sitt yrke – det pedagogiska uppdraget.
Lärarförbundets a-kassa ingår inte i medlemsavgiften – utan detta medlemsskap måste ansökas separat. Lärarförbundet rekommenderar att du går med i Lärarnas a-kassa, Sveriges största a-kassa för lärare. För att vara medlem i Lärarnas a-kasa betalar du 110 kr per månad, oavsett om du är med i facket, arbetar, studerar eller är arbetslös. Att vara medlem i a-kassan är en smart idé som återbetelar sig väldigt snabbt den dag du bli arbetslös.
Medlemmar (2017)
Inkomstförsäkring
Juridiskt stöd
Medlemslån
Utbildning och föreläsningar
Vertktyg som underlättar
Medlemstidningar
Semesterboende
Anställd
Månadslön 25 000 - 26 999 kr- Månadsavgiften grundar sig på din lön. Beräkna din månadsavgift med Lärarförbundets verktyg.
- A-kassa är inte inkluderad i månadsavgiften. Avgiften för A-kassa tillkommer med 110 kr per månad.
- Är du pensionär? Då betalar du endast 45 kr per månad.
Student
- Är du lärarstudent? Då är ditt medlemskap helt gratis.

Fackförbundet för dig som är
- Anställd inom byggnadsbranschen
- Student inom byggnadsbranschen
Vanliga yrken bland medlemmar
-
Byggnasarbetare
-
Byggnadslärling
-
Betongarbetare
-
Ställningsarbetare
-
Murare
-
Maskinförare
-
Golvläggare
Byggnads hjälper dig att förhandla fram bra arbetsvillkor på din arbetsplats, allt från en schysst lön till bra arbetstider. Om du blir sjuk eller arbetslös är du försäkrad via fackförbundet då du som medlem får medlemsförsäkringar och har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du även av avtalsförsäkringar.
Om du även behöver gå med i en a-kassa kan du förslagsvis gå med i Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa. Som medlem i fackförbundet erhåller du en rabatt på 7,6 % rabatt på medlemskap i a-kassan.
Observera att det inte ingår någon inkomstförsäkring genom ditt medlemskap i Byggnadsarbetareförbundet. Om du är intresserad av att få upp till 80 % av din lön under 300 ersättningsdagar vid arbetslöshet, se vår sammanställning av privata inkomstförsäkringar.
Medlemmar (2017)
Medlemsförmåner
Rabatter och erbjudanden
Som medlem i Byggnads får du rabbaterade priser på ett flertal resmål. Du får 10 – 20 % rabatt på Riva del Sole i Italien och möjlighet att hyra stuga i Lofsdalen. Som medlem får du även Byggnadskortet som är laddat med rabatter på allt från friskvård till hemelektronik.
Rådgivning
Försäkringar
Hjälp vid förhandlingar
Tidningen Byggnadsarbetaren
Lån till förmånlig ränta
Medlemsavgift
Anställd
- Medlemsavgiften varierar beroende på vilken region du tillhör och hur mycket du tjänar. Vill du beräkna din medlemsavgiften ska du kontakta ditt regionkontor. Medlemsavgiftintervallet 50 – 552 kronor per månad avser regionen Stockholm – Gotland.
- TIllör du region Stockholm – Gotland och exempelvis tjänar 146 – 192 kronor timmen motsvarande ett löneintervall på 25 400 – 33 499 kronor blir din medlemsavgift 495 kr.
- Avgiften är exkl. a-kassa. Du kan förslagvis gå med i Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa till en kostnad av 110 kronor per månad om du även är medlem i fackförbundet. Vill du endast vara med i a-kassan blir medlemsavgiften 119 kronor.
Gymnasiestuderande
- Pluggar du ett ämne inom byggnadsbranschen? I så fall kan du ta del av dem viktigaste medlemsförmånerna för 49 kronor per månad som studentmedlem.
- Du kan bli studentmedlem om du läser en yrkestbildning inom byggbranschen eller om du läser bygg- eller energiprogrammet på gymnasiet, i så fall kan du bli medlem från och med andra gymnasieåret.
- Du måste uppfylla följande tre förutsättningar: att du studerar på heltid, att studierna omfattar minst en termin och att du saknar inkomst och kan som mest få studiebidrag.
Lista över alla fackförbund 2022 utifrån dess centralorganisationer
LO-förbund
Vanliga frågor om fackförbund
Vad är idén med ett fackförbund?
Två av fackförbundens främsta uppgifter är att se till att alla anställda mår bra på jobbet och att alla får en god löneutveckling.
Vad är en centralorganisation?
Som exempel har Tjänstemännens centralorganisation totalt 14 stycken fackförbund som medlemmar, bland annat Unionen och Vårdförbundet.
Hur byter jag fackförbund?
Meddelandet bör innehålla följande information:
- Namn.
- Personnummer.
- Datum du vill att medlemsskapet ska upphöra.
- Orsak till utträde.
Exempel på text:
”Hej,
Jag heter Karin Andersson och mitt personnummer är 123456-7890. Jag vill avslut mitt medlemsskap i ert fackförbund, med slutdag 2019-01-31. Anledningen är att jag kommer övergå till Kommunals fackförbund.”
När du fått ditt utträde bekräftat återstår bara att ansöka om medlemsskap hos ditt nya fackförbund. Detta gör du enklast genom att besöka ditt nya fackförbunds hemsida. Oftast går det att ansöka om medlemskap på bara några minuter genom att signera med Bank ID. Alternativt har du alltid möjligheten att ringa fackförbundet och beställa hem en blankett som du kan fylla i för hand.
Kom ihåg: Ansök om ditt nya medlemsskap så fort du fått ditt utträde bekräftat, för att minimera risken för glapp.
Obsevera: Denna guide är generell. Ditt fackförbund kan ställa andra krav för att acceptera utträdet, exempelvis att du behöver fylla i en speciell blankett via fackförbundets hemsida.
Vad är en inkomstförsäkring?
Maximal ersättning från a-kassan vid arbetslöshet är 80 % av ersättningstaket på 25 025 kr per månad, det vill säga 20 020 kr per månad. Om din nuvarande inkomst är 50 000 kr medför en inkomstförsäkring som täcker 80 % av din lön att du istället för 20 020 kronor får ut hela 40 000 kr per månad under cirka 100 – 150 ersättningsdagar, beroende på villkoren för just din försäkring.
Är du medlem i ett fackförbund som saknar inkomstförsäkring? Eller vill du utöka dina ersättningsdagar till 300 stycken? Se i så fall vår sammanställning över privata inkomstförsäkringar.
Vad är ett kollektivavtal?
Saknar du kollektivavtal på din arbetsplats? I så fall är det arbetsgivaren som sätter reglerna och villkoren. Du kan i så fall missa viktiga försäkringar och ersättningar som du bör ha rätt till.
Genom kollektivavtalet har fackförbundet förhandlat fram villkor för bland annat:
- Lägsta löner
- Återkommande löneökningar
- Ersättning vid arbete på övertid och obekväm arbetstid
- Rätt till betald ledighet
- Regler vid anställning och uppsägning
- Försäkringar