Jämför och hitta bästa fackförbundet

Jämför och hitta bästa fackförbundet

Jämför fackförbund och hitta det bästa 2023 med vår sammanställning av Sveriges största fackförbund som tillsammans har över två miljoner medlemmar. Vi har jämfört allt från medlemskostnader till medlemsförmåner och inkomstförsäkringar. Med vår jämförelse blir det enkelt att hitta det bästa fackförbundet utifrån ditt yrke.

Unionen

Bästa fackförbundet [januari 2023]

 • Det populäraste fackförbundet i Sverige inom privat sektor är Unionen. Vanliga yrken bland medlemmar är ekonom, ingenjör säljare, IT-konsult och chef.
 • Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Få upp till 80 % av din lön vid arbetslöshet för inkomster upp till 60 000 kr per månad. 
 • Inför lönesamtal får du tillgång till lönestatistik och lönecoachning. Du har även möjligheten att få kostnadsfri juridisk hjälp. 
h

Fackförbundet för dig som är

 • Tjänsteman inom privat sektor
 • Egenföretagare
 • Chef
 • Student

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Ingenjör
 • Projektledare
 • Ekonom
 • IT-konsult
 • Administratör
 • Tekniker
 • Chef
 • Säljare

Som medlem i Unionen får du styrkan av över 700 000 medlemmar i ryggen – oavsett om du har jobb, söker nytt jobb, startar eget, är chef eller börjar studera. Med ett medlemskap i Unionen får du ekonomisk trygghet, chansen att vara med och påverka och förbättra dina möjligheter att utvecklas i yrkeslivet.

Genom ditt medlemsskap kan du vara med och påverka villkoren i kollektivavtalen. Det är tack vare kollektivavtal som du får förmåner som löneökning varje år, övertidsersättning och tjäntepension. Som medlem gör du Unionen starkare i förhandlingarna för bättre löner och villkor med arbetsgivarna.

Skulle du klara dig på ersättningen från a-kassan om du blir arbetslös, det vill säga maximalt omkring 14 500 kronor efter skatt? Alla medlemmar får tillgång till Unionens inkomstförsäkring som kompletterar ersättningen från a-kassan den dag du blir arbetslös. Tack vare försäkringen får du upp till 80 % av din lön under 150 ersättningsdagar, på inkomster upp till 60 000 kronor per månad. Du har även möjligheten att teckna en tilläggsförsäkring om du är intresserad av att utöka antalet ersättningsdagar till 200 stycken. För att få ut ersättning från inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i en valfri a-kassa.

Medlemmar (2021)

Medlemsförmåner

Inkomstförsäkring

Skulle du klara dig på bara a-kassa om du blir arbetlös? Som medlem i Unionen får du tillsammans med a-kassa upp till 80 % av lönen på inkomster upp till 60 000 kr per månad under 150 ersättningsdagar. 

Råd och stöd

Har du funderingar kring hur många timmar du får jobba eller hur lång din uppsägningstid är? Unionen svarar snabbt på alla din frågor och funderingar.

Rabatter och erbjudanden

Med unionens medlemsförsäkringar kan du försäkra dig själv, ditt hem eller din bil till förmånliga villkor tack vare Unionens smarbete med Förenade Liv och If. Unionen har även förhandlat fram andra medlemsrabatter på allt från resor till utbildningar.

Hjälp vid förhandlingar

Om det uppstår en tvist på din arbetsplats hjälper Unionen till vid förhandlingarna. Unionen bistår även med juridisk hjälp helt kostnadsfritt, även om ärendet går så långt som till domstol.
l

CV-granskning

Funderar du på att byta tjänst? Förutom professionella mallar kan Unionens CV-granskare hjälpa dig med kvalitétskontrollen.
i

Råd inför löneförhandling

Inför dina löneförhandlingar får du tillgång till kvalificerad rådgivning.

Sänk din bolåneränta

Som medlem i Unionen kan du ansöka om ett förmånligt bolån hos SEB eller Danske Bank.

Medlemslån och medlemsbillån

Planerar du att köpa bil? Eller kanske en båt? Unionen har förhandlat fram riktigt förmånliga medlemslån hos både SEB och Danske Bank. 

Medlemsavgift

Jämför fackförbund med vår kompletta sammanställning av Sveriges största fackförbund. Hitta rätt fackförbund idag och få medlemsförmåner som inkomstförsäkringar, CV-stöd och hjälp vid förhandlingar. Jämför fackförbund med vår kompletta sammanställning av Sveriges sju största fackförbund: Unionen, Ledarna, Kommunal, IF Metall, Handels, Lärarförbundet och Byggnadsarbetareförbundet.  Jämför fackförbund idag och hitta ett fackförbund utifrån ditt yrke. FacketGuiden jämför fackförbund och hjälper dig att hitta rätt fackförbund utifrån din bransch.
h

Fackförbundet för dig som är

 • Chef

 • Student – med ambitionen att bli chef

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Chefsbefattningar inom alla typer av brancher
Med över 95 000 medlemmar är Ledarna en av Sveriges största chefsorganisationer. Medlemmarna är chefer inom alla typer av branscher och på alla olika nivåer. Hos Ledarna får medlemmarna råd och stöd, både i uppdraget som chef men också kring den egna anställningen. Fackförbundet arbetar för att göra chefer tryggare och mer framgångsrika i sitt ledarskap. Ledarna arbetar även för att föra chefers talan i samhällsdebatten och för att synliggöra ledarskapets värde. Som medlem i Ledarna får du tillgång till en riktigt förmånlig inkomstförsäkring som täcker 80 % av din tidigare lön upp till 80 000 kronor, under totalt 150 ersättningsdagar. Du har även möjligheten att teckna Ledarnas tilläggsförsäkring som ger dig 80 % av din tidigare lön upp till 120 000 kronor, under totalt 250 ersättningsdagar. För att inkomstförsäkringen ska gälla behöver du även vara medlem i en valfri a-kassa.

Medlemmar (2021)

Medlemsförmåner

Inkomstförsäkring

Ledarnas inkomstförsäkring säkrar din inkomst upp till 80 000 kr per månad den dag du blir arbetslös. Ersättning utbetalas upp till 150 ersättningsdagar, alternativt 250 ersättningsdagar med Ledarnas tilläggsförsäkring.

Chefsrådgivning och coachning

Som chef står du ofta inför svåra situationer. Med Ledernas chefrådgivning och chefscoachning står du redo att bemöta alla situationer på din arbetsplats – oavsett om det handlar om lönediskussioner eller konflikter.
l

Kurser och seminarier

Som medlem har du möjlighet att gå på intressanta kurser och seminarier där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper, bli inspirerad, nätverka och byta erfarenheter med chefer inom andra branscher.
b

Medlemstidningen Chef

Som medlem får du tillgång till Nordens största ledarskapstidning, fylld med råd och metoder som du kan använda i ditt arbete.

Chefslönestatistik

Jämför din lön med andra chefer i din bransch. Ledarnas lönestatistik för chefer är marknadens mest omfattande.

Förhandlingstöd

Som medlem i Ledarna får du tillgång till förhandlingsstöd och juridiskt bidträde i rättsprocesser, helt kostnadsfritt.

Rabatter och erbjudanden

Lederna har förhandlat fram förmånliga rabatter på blanda annat utbildningar hos Mgruppen, semesterboenden i Toscana och försäkringar hos Bliwa.

Förmånliga lån

Som medlem har du möjligheten att ansöka om både bolån och Medlemslån hos SEB med en förmånlig ränta.

Medlemsavgift

h

Fackförbundet för dig som är

 • Anställd inom kommun, landsting, kooperativ, kyrka, naturbruksområdet, privat eller kommunalt bolag.
 • Gymnasiestuderande (För elever som går Vård- och omsorg, Barn- och fritid eller Naturbruksprogrammet).

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Funktionshinder

 • Förskola och skola

 • Hushållsnära tjänster

 • Grön sektor

 • Hälso- och sjukvård

 • Kök- och restaurang

 • Räddningstjänst

 • Teknik, fastighet och underhåll

 • Teknik, park och anläggning

 • Trafik

 • Trossamfund

 • Äldreomsorg

Med styrkan av drygt en halv miljon medlemmar står du aldrig ensam på din arbetsplats. Kommunals medlemmar arbetar inom flera hundra yrken i kommun, landsting och privat sektor. Tiotusentals är även fackligt aktiva på sina abetsplatser och arbetar för att alla anställda ska ha schyssta arbetsvillkor och bra löner. Förutom att arbeta för bättre villkor i kollektivavtalen vill Kommunal även påverka den politik som ligger bakom medlemmarnas vardag. Kommunal arbetar just nu bland annat med tryggare anställningsformer för sina medlemmar, då Kommunal vill bryta trenden av ökande visstidsanställningar i branschen. Visstidsanställningar leder till sämre arbetsvillkor, lägre lön och mindre trygghet. En annan viktig fråga Kommunal är jämnställdhetsfrågan – då man vill bryta orättvisan med att en man tjänar i genomsnitt 4 500 kr mer än en kvinna varje månad. En inkomstförsäkring ingår till alla som är medlemmar i Kommunal. Inkomstförsäkringen ersätter upp till 80 % av din lön under 100 ersättningsdagar.  Då a-kassa inte ingår i medlemsavgiften rekommenderar Kommunal att du blir medlem i Kommunals egna a-kassa. Kommunals a-kassa kostar 102 kronor per månad om du även är medlem i fackförbundet Kommunal.

Medlemmar (2015)

Medlemsförmåner

Försäkringar

Som medlem ingår följande försäkringar från Folksam: hemförsäkring, olycksfallförsäkring, inkomstförsäkring (upp till 80 % ersättning under 100 ersättningsdagar), livförsäkring och barngrupplivförsäkring.

Förhandlingshjälp

Vid tvister på din arbetsplats kan Kommunal bistå med juridisk hjälp, helt kostnadsfritt.
h

Facklig rådgivning

Frågor om exempelvis anställningsavtal eller arbetsplatsregler kan du ta upp direkt med Kommunal som svarar på både telefon och mail.
l

Yrkesutveckling

Som medlem får du tillgång till både verktyg och stöd för din yrkesutveckling. Kommunal erbjuder bland annat en ny smart jobbsökartjänst från Trampolin.
b

Kommunalarbetaren - din medlemstidning

Som medlem får du hem Kommunals egna tidning varannan vecka till din brevlåda.

Rabatter och erbjudanden

Kommunal har förhandlat fram rabatter på allt från restor till hemelektronik.

Medlemsavgift

h

Fackförbundet för dig som är

 • Anställd inom industrin

 • Gymnasiestudernade

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Verkstadsindustrin

 • Läkemdelsindustrin

 • Plastindustrin

 • Byggnadsämnesindustrin

 • Stålindustrin

 • Kemiindustrin

IF Metall är fackförbundet för dig som arbetar inom industrin. Fackförbundet är feministiskt och har omkring 313 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete. Över 30 000 medlemmar är förtroendevalda och är fackligt aktiva på sina arbetsplatser. Förbundet verkar genom 36 avdelningar där du som medlem tillhör en som bestäms utifrån vart du arbetar i Sverige. IF Metall menar att alla arbetare bör gå samman för att kunna ställa krav på högre lön och bättre villkor. Anledningen är att det ofta är en konflikt mellan löntagarens och arbetsgivarens intressen. Ska produktionens vinst gå direkt till arbetsgivaren eller ska den istället delas ut till de anställda genom högre lön och bättre villkor? Genom att gå samman i ett fackförbund bidrar antalet medlemmar till en styrka som kan användas till att förbättra villkoren hos alla anställda. Medlemskap till IF Metalls a-kassa ingår inte i medlemsskapet till fackförbundet och är därmed något du måste ansöka om separat. IF Metall rekommenderar att du går med i IF Metalls a-kassa som kostar 106 kr per månad om du även är medlem i fackförbundet. Som medlem i IF Metall ingår inte någon inkomstförsäkring. Om du är intresserad av att få upp till 80 % av din lön under 300 ersättningsdagar vid arbetslöshet, se vår sammanställning av privata inkomstförsäkringar.

Medlemmar (2017)

Arbetsplatser (2017)

Medlemsförmåner

Medlemsförsäkringar

Alla medlemmar omfattas av medlemsolycksfallförsäkring, en kompletterande livförsäkring och en barngrupplivförsäkring. Du kan även teckna ytterliggare individuella medlemsförsäkringar hos Folksam.

Hjälp vid förhandlingar

Om tvist uppstår med din arbetsgivare har du möjlighet att få hjälp under förhandlingarna av din lokala fackliga organisation. För ärenden som går vidare till domstol kan du få juridisk hjälp.

Ersättning vid arbetslöshet

Som medlem är du försäkrad via a-kassan, som ger dig ersättning vid arbetslöshet.

Medlemslån

Som medlem har du möjligheten att ansöka om förmånliga medlemslån hos Swedbank/Sparbankerna eller Nordea. Med ett medlemslån slipper du avgifterna och säkrar dig en låg ränta utan förhandling.

Rabatter och erbjudanden

IF Metall har förhandlat fram rabatter på allt från restor, friskvård, teater till hemelektronik.

Medlemsavgift

h

Fackförbundet för dig som är

 • Privat anställd inom handeln
 • Gymnasiestuderande inom Handels- och administrationprogram eller Hantverksprogram alternativt likvärdig yrkesutbildning

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Butiksanställd

 • Lagerarbetare

 • Frisör

 • Florist

Handels är fackförbundet för dig som jobbar i butik eller på lager. Handels organiserar även florister och friöser samt tjänstemän som jobbar i någon av arbetarrörelsens organisationer. Fackförbundet är LO:s tredje största fackförbund med 157 000 medlemmar. Förbundet är ungt – en tredjedel av alla medlemmmar är under 30 år. Om det uppstår problem på ditt jobb hjälper Handels till med juridiskt stöd. Handels håller även koll på vad som gäller på just ditt jobb och svarar på dina frågor om allt från anställningsvillkor, arbetsmiljö och rättigheter till löner. Handels arbetar även för att alla i branschen ska få tillgång till kollektivavtal. Kollektivavtalet ställer krav på bland annat lägsta lön som kan betalas ut, vilken ersättning som gäller vid arbete under obekväm tid och när du har rätt till betald ledighet. Handels har en egen a-kassa som inte ingå i medlemsskapet, det gäller därmed att ansöka om detta medlemskap separat. Handels a-kassa är en av flera a-kassor som har ett nära samarbete med den fackliga organisationen, juridiskt sett är den dock helt fristående. Det är ett krav att vara medlem i Handels a-kassa för att få tillgång till Handels Inkomstförsäkring som ger dig ersättning upp till 80 % av din lön de första hundra dagarna som arbetslös.

Medlemmar (2017)

Medlemsförmåner

Billig semester

Som medlem i Handels får du rabatterade priser på ett flertal resmål, bland annat när du hyr stuga i Sälen. Om du bokar din resa med Apollo får du alltid 800 kronor i rabatt.

l

Utbildning

Genom ditt medlemsskap har du möjlighet att gå på utbildningar som omfattar allt som har med hur du och dina kollegor trivs på jobbet.

Försäkringar

Genom ditt medlemskap ingår både hemförsäkring och fritidsförsäkring.

Inkomstförsäkring

Som medlem blir du inkomstförsäkrad vilket innebär att du får upp till 80 % av din inkomst under 100 ersättningsdagar. Vill du utöka till 300 ersättningsdagar?

Handelskortet

Som medlem får du Handelskortet. Förutom medlemsbevis är det fyllt med rabatter och erbjudanden på allt från hemelektronik till resor. Du kan även ansöka om att omvandla kortet till ett Handelskort Master Card.

Lån till förmånlig ränta

Handels har förhandlat fram förmånliga räntor hos både Swebank och Nordea. 

Medlemsavgift

h

Fackförbundet för dig som är

 • Anställd inom utbildningssystemet

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Fritidspedagoger

 • Grundskolelärare

 • Gymnasielärare

 • Högskolelärare

 • Skolledare

 • Studie- och yrkesvägledare

Sveriges största organisation för lärare – Lärarförbundet, har över 230 000 medlemmar från skolans alla delar. Medlemmarnas yrken är allt från lärare och skolledare till studie- och yrkesvägledare. Förbundet är politiskt oberoende.

Lärarförbundet verkar genom hela det svenska utbildningssystemet och är med och påverkar hur skolan ska utvecklas. Storleken på 230 000 medlemmar medför att Lärarförbundet har resurser att vara aktiva i hela landet. Lärarförbundet arbetar även internationellt för att alla lärare ska få möjligheten att gå samman i fackliga organisationerna och för att alla ska ha rätt till utbildning.

Lärarförbundet menar att det är en sjävklarhet att alla lärarkategorier ska vara medlemmar i ett och samma förbund, då både skolledare och lärare har samma gemensamma ugångspunkt i sitt yrke – det pedagogiska uppdraget.

Lärarförbundets a-kassa ingår inte i medlemsavgiften – utan detta medlemsskap måste ansökas separat. Lärarförbundet rekommenderar att du går med i Lärarnas a-kassa, Sveriges största a-kassa för lärare. För att vara medlem i Lärarnas a-kasa betalar du 110 kr per månad, oavsett om du är med i facket, arbetar, studerar eller är arbetslös. Att vara medlem i a-kassan är en smart idé som återbetelar sig väldigt snabbt den dag du bli arbetslös.

Medlemmar (2017)

Medlemsförmåner

Inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös ersätter Lärarförbundets inkomstförsäkring dig med 80 % av din lön upp till en inkomst på 60 000 kr per månad. Försäkringen ger ersättning i 200 dagar. 

Juridiskt stöd

Om du utsätts för hot eller våld på din arbetsplats erbjuder Lärarförbundet juridiskt stöd, helt kostnadsfritt. Medlemmar får då stöd av ett rättsligt ombud, ett s.k. målsägandebiträde, om brottet leder till förundersökning eller åtal.

Medlemslån

Som medlem har du möjligheten att ansöka om förmånliga medlemslån hos både SEB och Danske Bank, både för privatlån och bolån.
l

Utbildning och föreläsningar

Som medlem blir du inkomstförsäkrad vilket innebär att du får upp till 80 % av din inkomst under 100 ersättningsdagar.

Vertktyg som underlättar

Med hjälp av verktyget Min Lön får du koll på den senaste lönestatistiken. Med verktyget Min Kollega kan du få svar på alla dina frågor, allt från undervisning till yrkesetiska frågor. Tack vare verktyget Min Arbetstid får du koll på din arbetstid, så du inte jobbar för många timmar.
b

Medlemstidningar

Som medlem i Lärarförbundet ingår två medlemstidningar helt gratis – Lärarnas Tidning och Pedagogiska Magasinet

Semesterboende

Som medlem har du rabatt på semesterboenden i både Åre och i stugbyn Riva del Soli i Italien. Du får även rabatter på kryssningar från Tallink Silja, Birka Cruises och Viking Line.
Medlemsavgift
h

Fackförbundet för dig som är

 • Anställd inom byggnadsbranschen
 • Student inom byggnadsbranschen

Vanliga yrken bland medlemmar

 • Byggnasarbetare

 • Byggnadslärling

 • Betongarbetare

 • Ställningsarbetare

 • Murare

 • Maskinförare

 • Golvläggare

Byggnadsarbetareförbundet är fackförbundet för dig som är byggnadsarbetare eller byggnadslärling. Byggnads har över 100 000 medlemmar i Sverige som jobbar inom ett trettiotal yrkesgrupper inom allt från små familjeföretag till stora internationella byggföretag. Byggnads hjälper dig att förhandla fram bra arbetsvillkor på din arbetsplats, allt från en schysst lön till bra arbetstider. Om du blir sjuk eller arbetslös är du försäkrad via fackförbundet då du som medlem får medlemsförsäkringar och har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du även av avtalsförsäkringar. Om du även behöver gå med i en a-kassa kan du förslagsvis gå med i Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa. Som medlem i fackförbundet erhåller du en rabatt på 7,6 % rabatt på medlemskap i a-kassan. Observera att det inte ingår någon inkomstförsäkring genom ditt medlemskap i Byggnadsarbetareförbundet. Om du är intresserad av att få upp till 80 % av din lön under 300 ersättningsdagar vid arbetslöshet, se vår sammanställning av privata inkomstförsäkringar.

Medlemmar (2017)

Medlemsförmåner

Rabatter och erbjudanden

Som medlem i Byggnads får du rabbaterade priser på ett flertal resmål. Du får 10 – 20 % rabatt på Riva del Sole i Italien och möjlighet att hyra stuga i Lofsdalen. Som medlem får du även Byggnadskortet som är laddat med rabatter på allt från friskvård till hemelektronik.

Rådgivning

Om du har frågor om din anställning eller om du får problem på jobbet kan du alltid kontakta Byggnads rådgivning för hjälp. Rådgivningen kan svara på alla dina frågor kring allt från uppsägning, arbetsmiljö och löner till försäkringsfrågor.

Försäkringar

Genom ditt medlemskap är du försäkrad om du skulle skada dig på fritiden eller på arbetet. Efterlevandsskydd ingår också. Om din arbetsplats har kollektivavtal har du även avtalsförsäkringar som täcker sjukdom, skada och dödsfall.

Hjälp vid förhandlingar

Som medlem i Byggnads får du juridisk hjälp om det uppstår tvister på din arbetsplats.
b

Tidningen Byggnadsarbetaren

Alla medlemmar får hem Sveriges största byggtidning Byggnadsarbetaren 15 gånger per år.

Lån till förmånlig ränta

Handels har förhandlat fram förmånliga räntor hos både Swedbank och Nordea. Du kan använda privatlånet för att exempelvis samla lån och krediter eller för att finansiera en ny bil eller en renovering.

Medlemsavgift

Lista över alla fackförbund 2022 utifrån dess centralorganisationer

Vanliga frågor om fackförbund

Vad är idén med ett fackförbund?
Alla fackförbund bygger på samma idé – att anställda går ihop för att stärka sin position. Om du som anställd går ihop med dina kollegor och tillsammans kommer överens om vilka villkor ni vill ha på arbetsplatsen och förhandlar mot arbetsgivaren som grupp, har ni skapat er ett bra förhandlingsläge. Två av fackförbundens främsta uppgifter är att se till att alla anställda mår bra på jobbet och att alla får en god löneutveckling.
Vad är en centralorganisation?
En centralorganisation är en arbetstagar- eller arbetsgivarorganisation på riksnivå där medlemmarna är självständiga förbund. För arbetstagare finns det i Sverige tre centralorganisationer, Landsorganisationen I Sverige (LO), Tjänstemännens centralorganisation (TCO) och Sveriges akademikers centralorganisation (SACO). Som exempel har Tjänstemännens centralorganisation totalt 14 stycken fackförbund som medlemmar, bland annat Unionen och Vårdförbundet.
Hur byter jag fackförbund?
Det första du behöver göra är att begära utträde från ditt nuvarande fackförbund. Detta är ingen tidskrävande process utan allt du behöver göra är att kontakta ditt fackförbund genom att skicka ett skriftligt medelande, antingen via mail eller post. Kontaktuppgifter finner du enklast på ditt fackförbunds hemsida. Kom ihåg att specificera om du vill byta fackförbund eller a-kassa, om du är ansluten till ett fackförbund som även har en a-kassa ansluten till sig.

Meddelandet bör innehålla följande information:

 • Namn.
 • Personnummer.
 • Datum du vill att medlemsskapet ska upphöra.
 • Orsak till utträde.

Exempel på text:

”Hej,

Jag heter Karin Andersson och mitt personnummer är 123456-7890. Jag vill avslut mitt medlemsskap i ert fackförbund, med slutdag 2019-01-31. Anledningen är att jag kommer övergå till Kommunals fackförbund.”

När du fått ditt utträde bekräftat återstår bara att ansöka om medlemsskap hos ditt nya fackförbund. Detta gör du enklast genom att besöka ditt nya fackförbunds hemsida. Oftast går det att ansöka om medlemskap på bara några minuter genom att signera med Bank ID. Alternativt har du alltid möjligheten att ringa fackförbundet och beställa hem en blankett som du kan fylla i för hand.

Kom ihåg: Ansök om ditt nya medlemsskap så fort du fått ditt utträde bekräftat, för att minimera risken för glapp.

Obsevera: Denna guide är generell. Ditt fackförbund kan ställa andra krav för att acceptera utträdet, exempelvis att du behöver fylla i en speciell blankett via fackförbundets hemsida.

Vad är en inkomstförsäkring?
Som medlem i ett fackförbund ingår ofta en så kallad inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen täcker skillnaden mellan a-kassans ersättning upp till 80 % av din lön, vilket kan vara en avgörande skillnad för din ekonomi den dag du blir ofrivilligt arbetslös. Villkoren skiljer sig mellan fackförbunden men grundkravet är att du även måste vara medlem i en a-kassa. Maximal ersättning från a-kassan vid arbetslöshet är 80 % av ersättningstaket på 25 025 kr per månad, det vill säga 20 020 kr per månad. Om din nuvarande inkomst är 50 000 kr medför en inkomstförsäkring som täcker 80 % av din lön att du istället för 20 020 kronor får ut hela 40 000 kr per månad under cirka 100 – 150 ersättningsdagar, beroende på villkoren för just din försäkring. Är du medlem i ett fackförbund som saknar inkomstförsäkring? Eller vill du utöka dina ersättningsdagar till 300 stycken? Se i så fall vår sammanställning över privata inkomstförsäkringar.
Vad är ett kollektivavtal?
Kollektivavtalet är en skriftlig överenskommelse som tecknas mellan en facklig organisation och en arbetsgivare som styr vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen. Kollektivavtalen medför att branschen får liknande regler och att arbetsgivaren inte kan konkurrera med låga lönevillkor. Saknar du kollektivavtal på din arbetsplats? I så fall är det arbetsgivaren som sätter reglerna och villkoren. Du kan i så fall missa viktiga försäkringar och ersättningar som du bör ha rätt till. Genom kollektivavtalet har fackförbundet förhandlat fram villkor för bland annat:
 • Lägsta löner
 • Återkommande löneökningar
 • Ersättning vid arbete på övertid och obekväm arbetstid
 • Rätt till betald ledighet
 • Regler vid anställning och uppsägning
 • Försäkringar
Vad är ett medlemslån?
De flesta fackförbund erbjuder sina medlemmar förmånliga lån, så kallade medlemslån, som fackförbunden har förhandlat fram hos en eller flera banker. Medlemslånen kan avse både bolån och privatlån (blancolån), beroende på vilket fackförbund du tillhör. Se vår sammanställning över medlemslån om du vill veta vilket fackförbund som ger dig den lägsta räntan.